A
Acoperis - Element constructiv care acopera o cladire si protejeaza constructia impotriva factorilor de mediu (ploaie, zapada, frig, caldura etc.). Acoperisurile pot fi cu panta sau tip terasa si pot avea forme diferite, impuse de arhitectura cladirilor pe care le acopera. Sunt compuse din doua parti principale: structura de rezistenta (sarpanta) care poate fi executata din lemn, metal sau beton armat si invelitoarea care poate fi din tigla (ceramica sau metalica), sindrila bituminoasa, tabla, membrane bituminoase, etc.
Apa acoperisului - Panta sau versantul acoperisului creat pentru scurgerea apelor pluviale si a zapezii dar si pentru obtinerea unor efecte arhitecturale deosebite.
Ancadrament - Chenar decorativ in relief care inconjoara un gol de usa sau fereastra sau delimiteaza o suprafata.
Apareiaj - Modul de asezare a pietrelor intr-o zidarie aparenta a unei cladiri sau desenul rosturilor pietrelor aparente pe o fatada.
Armatura - Totalitatea elementelor metalice prinse intre ele care ranforseaza elementele constructive din beton armat.
Asiza - Randul orizontal din zidaria de caramida (sau BCA, piatra, blocuri ceramice etc.)
Atic - Element de arhitectura format dintr-un zid scund intre ultimul planseu si acoperis la acoperisul de tip sarpanta si dintr-un parapet sau balustrada, pozitionat deasupra cornisei cu scopul de a masca acoperisul si jgheaburile, la acoperisul tip terasa.
B
Balansarea treptelor - Modul de dispunere a treptelor unei scari, astfel incat variatia latimii treptelor la intoarcerea scarii sa se faca progresiv.
Balcon - Platforma circulabila scoasa in afara fatadei unei constructii.
Balustru - Stalp scurt, profilat, de piatra sau de lemn, care face parte dintr-o balustrada.
Balustrada - Panou vertical de circa 0,80-1,20 m inaltime, plin sau cu goluri, executat din sticla, lemn, metal, piatra, zidarie, cu rol de protectie contra caderii in gol la marginea unor constructii: balcon, scara,etc.) sau pentru a delimita un anumit spatiu.
Beton - Piatra artificiala obtinuta prin intarirea unei paste din pietris, nisip, ciment si apa.
- Beton armat - beton simplu in care s-au introdus armaturi, in general bare din otel; in cazul introducerii de fibre, betonul se numeste beton armat dispers.
- Beton asfaltic - agregate in amestec cu un liant pe baza de bitum. Poate fi armat.
- Beton centrifugat - beton pus in lucrare prin centrifugare, cu ajutorul unei masini speciale, astfel incat este mai compact. Prin centrifugare se pot confectiona numai piese (suporturi de conducte electrice, tuburi, piloti).
- Beton ciclopian - beton simplu, in masa caruia au fost inglobati, la turnare, bolovani de piatra naturala sau blocuri obtinute din demolarea unor betoane sau a unor zidarii.Se folosesc la fundatii sau elevatii, pentru a face economie de ciment.
- Beton cu agregate organice - beton usor preparat cu agregate materiale organice (talas, paie tocate, rumegus), mineralizate in prealabil prin inmuiere in lapte de var, silicat de sodiu, emulsie de bitum.
- Beton macroporos - betonul care are un volum de goluri de 20-40%, realizate cu agregate lipsite complet de parte fina.
- Beton monolit - betonul simplu sau armat turnat in elemente direct pe santier.
- Beton precomprimat - beton armat in care au fost induse tensiuni cu sens invers celor date de incarcarea de exploatare.
- Beton refractar - beton la prepararea caruia se intrebuinteaza ca agregate zgura de furnal granulata, cenusa de huila, sfaramaturi de material refractar etc., astfel incat sa reziste mult timp la temperaturi inalte.
- Beton spongios - beton usor, cu goluri in masa lui (betoanele inspumate si gazbetoanele).
- Beton torcretat - beton pus in opera prin proiectarea lui sub presiune, cu ajutorul unei instalatii de torcretat. Torcretarea este folosita pentru obtinerea de pereti de rezistenta subtiri, pentru realizarea de straturi impermeabile la suprafata unui element de beton obisnuit, pentru refacerea elementelor de beton deteriorate, pentru corectarea unor defecte de turnare la elementele de beton etc. Betonul torcretat are rezistenta si compactitate, deci si impermeabilitate, mult mai mari decat betonul vibrat.
- Beton usor - beton cu greutatea volumetrica pana la circa 1600 kg/m3, care prezinta fata de betoanele obisnuite avantajul de a fi mai usor si de a fi un mult mai bun izolant termic si acustic. Dupa materialele din care este preparat si dupa modul de preparare, se deosebesc patru categorii de betoane usoare: betoane cu agregate usoare, betoane momogranulare, betoane spongioase si betoane cu agregate organice.
- Beton vacuumat - beton caruia i se extrage imediat dupa turnare o mare parte din apa, prin vacuumare, pentru a-i accelera intarirea (ceea ce permite decofrari partiale si totale mai rapide) si a-i imbunatati structura (ceea ce ii mareste rezistenta la compresiune cu circa 80% in primele zile de la turnare si cu circa 20% la sfarsitul perioadei de intarire). Prin folosirea vacuumarii se realizeaza economie de ciment si pot fi intrebuintate betoane fluide, usor lucrabile.
- Beton vibrat - beton de ciment care prin vibrare capata o indesare mai buna si deci o rezistenta mai mare.
BCA - Beton celular autoclavizat - material obtinut dintr-un amestec de nisip, ciment, var, ghips, cenusa, apa si un agent de expandare, care ii conferă structura poroasa. După prima faza de fabricatie, BCA-ul este supus unui tratament termic in autoclava, la presiune si temperatura ridicate.Se foloseste in elemente de zidarie nestructurale, placari si izolatii.
BCU - Beton celular usor - material de constructii poros, foarte usor, cu o izolatie termica deosebit de buna, similar BCA, folosit la zidarii nestructurale si izolatii. Se obtine din nisip, ciment, apa si spuma ionizata.
Bitum - Material hidrofob, impermeabil, etans, utilizat pentru hidroizolarea elementelor de constructie, orizontale si verticale.
Bovindou - Constructie iesita in afara planului fatadei, prevazuta cu ferestre si aflata in prelungirea planseului unei cladiri in scopul maririi suprafetei etajului.
Buciardare - Imprimarea, in scopul obtinerii unui efect estetic, pe fata aparenta a unei pietre naturale sau artificiale, a unor adancituri, prin ciocanire cu un ciocan special (buciarda).
Buiandrug - Grinda de mici dimensiuni din lemn, metal, beton armat sau ceramica ce sustine zidaria de deasupra unui gol de usa sau de fereastra.
Burlan - Partea verticala a sistemului de scurgere a apelor de pe acoperis, realizat de obicei din tabla galvanizata, PVC, etc, cu sectiune circulara sau rectangulara, cu evacuare pe pamant sau in canalizare.
C
Calcio vecchio - Tencuiala decorativa a peretilor interiori pentru realizarea unor efecte estetice.
Cale de acces - Fasie de teren amenajata pentru a permite circulatia oamenilor si vehiculelor.
Caprior - Grinda de lemn orientata pe directia de scurgere a apelor, care sustine suportul invelitorii acoperisului (astereala sau sipci). La coama acoperisului capriorii se reazema pe o grinda orizontala numita pana de coama iar in zona streasinei se reazema pe o grinda de lemn orizontala denumita cosoroaba.
Caramida de sticla - Blocuri de sticla pline sau cu goluri, folosite pentru compartimentari la interior, pentru zone in care nu se pot monta ferestre, ori pentru curti interioare de lumina.
Castel de apa - Rezervor de apa plasat la inaltime in care apa este adusa prin pompare si care asigura alimentarea unei retele prin intermediul gravitatiei,
Cercevele - Ramele mobile ale ferestrelor, pe care se prind geamurile.
Chertare - Executarea unei crestaturi intr-o piesa de lemn, in vederea imbinarii cu alta piesa de lemn.
Chicineta - Bucatarie de dimensiuni mici (sub 2 mp), in care se pot preparara alimentele.
Chirpici - Caramida nearsa sub forma unor blocuri prismatice, obtinute din pamant argilos inmuiat cu apa si unele adaosuri (nisip, gunoi de grajd, paie tocate, puzderie de in sau canepa etc.), uscate la soare.
Chit - Amestec de adeziv si materiale de umplutura fine (praf de creta, ghips, nisip, faina de lemn etc.) folosit la finisarea suprafetelor inainte de aplicarea unui material de vopsitorie, etansarea rosturilor, protectii anticorozive etc.
Ciment - Material complex obtinut prin arderea si macinarea fina a unor argile speciale in amestec cu aditivi. Se obtine astfel un liant hidraulic sub forma de praf, cu rezistente mari dupa intarire, aderenta buna fata de agregatele minerale, rezistenta la agresivitate termica si chimica. Intarirea se face in prezenta apei, care in combinatie cu compusii silicosi duce la formarea unor geluri solide. Cimenturile silicatice Portland sunt liantii hidraulici cei mai utilizati in compozitia betoanelor si mortarelor.
Cleste - 2 scanduri de lungimi identice care se fixeaza de o parte si de alta a unui ansamblu de grinzi din lemn cu scopul de a le mari stabilitatea.
Coama - Element montat la intersectia a doi versanti de acoperis, in punctul cel mai inalt.
Cofraj - Structura indepedenta cu rolul de a tine betonul turnat proaspat pana la intarire. Daca nu se recupereaza prin decofrare si ramane ca parte componenta a elementului, atunci acea parte se numeste cofraj pierdut. Cofrajul pierdut poate sau nu sa aiba un rol structural sau izolant.
Conducta - Element din otel, fonta, beton, PVC, polietilena, etc, cu sectiune circulara, ovala sau patrata, destinat transportului unui fluid sau gaz.
Contratreapta - Denumire data planului vertical sau inclinat ce leaga doua trepte.
Cornier, Otel profil L - Denumire data barelor din otel profilate prin laminare avand sectiunea in forma literei L cu brate egale sau inegale.
Cos de fum - Element complex de constructie destinat asigurarii evacuarii fumului si gazelor, fie prin fenomenul de convectie (tiraj natural), fie prin combinarea convectiei cu sisteme de pompe (tiraj fortat).
Cosoroaba - grinda de lemn asezata perimetral peste peretii casei spre exterior, la baza sarpantei. Rezistenta intregii structuri a acoperisului la vant depinde de sistemul de ancorare al grinzilor pe cosoroaba.
D
Decantor - Recipient folosit in statiile de epurare pentru a permite solidelor dintr-un lichid sa coboare catre suprafata sa inferioara.
Diblu - Piesa din lemn sau din material plastic, inglobata in beton sau in mortar pentru a permite fixarea cu suruburi sau chiar cu cuie a unor elemente de constructie, finisaj sau instalatii.
Dolie - Element din tabla montat sub tigla, la intersectia a doi versanti de acoperis, care formeaza un unghi intrand, avand rolul de a prelua apele pluviale si a le ghida spre jgheab.
Dusumea - Pardoseala de scanduri batute strans una langa alta, imbinate cu lamba si uluc sau cu falt, de obicei geluita pe fata aparenta. Dusumea oarba: pardoseala de scanduri batute la mica distanta una de alta, care constituie stratul suport pentru stratul superior al pardoselii (parchet sau dusumea obisnuita).
E
Edificiu - Termen folosit pentru constructii monumentale, durabile, importante cu functiune politico-administrativa, de cultura, de invatamant etc.
Esafodaj - Constructie provizorie alcatuita din bare din lemn sau din metal solidarizate intre ele pentru a forma un sistem rigid destinat sa sustina parti dintr-o constructie in timpul executiei acesteia sau sa sustina dispozitivele auxiliare necesare executarii acesteia: cofraje, cintre, utilaje de santier etc.
Etaj - Spatiul util al unei cladiri, cuprins intre doua plansee, situate deasupra celui aflat la nivelul solului, care are denumirea de parter si sub gabaritul acoperisurilor, care are denumirea de mansarda.
Expandat - Material care a suferit o marire de volum printr-un proces intern de degajare de gaze sau de destramare a tesuturilor: polistiren expandat, pluta expandata etc.
F
Fereastra - Element de inchidere a unei constructii cu rolul de a asigura iluminatul natural in constructie si, de cele mai multe ori, ventilarea, cu pierderi de caldura minime. Se compune din tamplarie fixa si mobila, executata din lemn, PVC, metal si geamuri care pot fi din sticla sau alte materiale transparente.
Foaie de usa - Canat de usa - panou mobil al unei usi, fixat de toc prin balamale sau prin pivoti.
Fosa septica - Rezervor subteran pentru depozitarea apelor uzate, cu posibilitate de golire prin absorbtie (vidanjare) si care nu permite apelor uzate sa se scurga in sol. Exista mai multe variante constructive si se poate realiza din orice material impermeabil si rezistent la coroziune.
Fundatie - Element structural al constructiei, aflat la baza acesteia avand rolul de a transmite si repartiza uniform presiunile exercitate de constructie asupra solului. Fundatiile pot fi directe (continue sau izolate) sau indirecte (pe piloti) tipul acesteia stabilindu-se in functie de natura terenului de fundare si caracteristicile constructiei.
G
Geam - Foaie de sticla folosita la ferestre si usi, obtinuta din sticla topita prin tragere sau turnare si laminare. In functie de materialele utilizate si prelucrarile ulterioare poate fi de mai multe tipuri.
Glaf - Element din metal, lemn, piatra (artificala sau naturala), din material plastic sau compozit, utilizat pentru finisarea partii inferioare a golurilor de fereastra, in interiorul constructiei.
Granit - Roca eruptiva cu proprietati mecanice deosebite, compusa indeosebi din cuart, mica si feldspati, formata prin racirea foarte lenta a magnei.
H
Hidrofor - Echipament cu aer comprimat utilizat pentru ridicarea presiunii apei pentru a putea fi transportata pe verticala.
Hota - Dispozitiv montat deasupra sursei de vapori, destinat captarii si/sau evacuarii vaporilor catre exterior. Poate contine ventilatoare pentru evacuare fortata.
I
Ignifugare - Tratarea unui material inflamabil sau combustibil prin acoperirea sau impregnarea sa cu materiale ignifuge pentru a-l proteja de foc si pentru a-i mari rezistenta la ardere.
Ipsos - Denumire data unui grup de lianti obtinuti prin arderea si macinarea pietrei de ghips. Se foloseste la mortare, gleturi si confectionarea unor elemente ornamentale. Priza si intarirea incep dupa cca 3 minute si se termina dupa cca 30 minute.
J
Jgheab - Canal deschis de sectiune semicirculara sau dreptunghiulara, care colecteaza apele scurse de pe acoperis si le conduce catre punctele de evacuare pe verticala (burlane).
L
Lambriu - Imbracaminte de lemn sau alte produse din lemn (placaj, P.A.L, panel, P.F.L.), P.V.C. etc. care se aplica in incaperi, pe suprafata peretilor pentru a-i proteja sau numai in scop decorativ.
Lemn stratificat - Produs obținut din mai multe straturi de lemn, lipite unul peste altul cu adeziv, la fel ca la placaj, stratul de deasupra fiind mai gros, dând astfel aspectul de lemn masiv. Este de mai multe tipuri si calitati, se foloseste la pardoseli, ferestre si usi.
Liant - Material de natura minerala sau organica, cu fluiditate naturala sau adus in stare fluida (prin incalzire, dizolvare, dispersare in apa etc.), care, fiind amestecat cu un material granular mineral sau organic, leaga particulele acestuia prin invelirea lor cu o pelicula de liant care se intareste apoi printr-un proces fizic (racire, uscare) sau chimic (oxidare, carbonare, hidratare).
Loggie - Terasa acoperita, retrasa total sau partial in raport cu planul fatadei unei cladiri.
Lucarna - Fereastra verticala, amenajata in acoperișul cu panta mare al unei constructii, in scopul luminarii si aerisirii podului sau a incaperilor aflate la mansarda.
Luminator - Panou translucid sau transparent care înlocuiește o porțiune dintr-un perete, plafon sau din invelitoarea unui acoperis in scopul asigurarii iluminarii naturale a uneiincaperi. Luminatoarele pot fi sau nu integrate in acoperis si se diferentiaza de ferestre prin faptul ca sunt mult mai mari.
M
Mana curenta - Margine superioara, continua, a unui parapet de scara sau de balcon, care serveste drept sprijin pentru mana atunci cand se sta sau se circula pe langa parapet.
Marmura - Roca metamorfica de contact, constituita dintr-o masa de calcar cristalizat prin racire lenta. Prezenta unor substante straine (oxizi metalici, silicati si altele) determina adesea coloratii si desene specifice.
MDF - Medium Density Fiberboard - placi fabricate din resturi de lemn tocate foarte marunt, amestecate cu rasina si adeziv, presate la temperaturi ridicate. Se prelucreaza usor si poate fi finisat prin vopsire, furniruire, infoliere, melaminare.
Mocheta - Material de pardoseala din fibre naturale sau sintetice tesute sau impaslite, utilizat sub forma de covoare sau de dale fixate prin lipire pe intreaga suprafata a incaperii.
Mozaic - Compozitie decorativa realizata din fragmente mici, diferit colorate, din sticla, marmura, ceramica, agregate colorate lipite pe elemente de constructii orizontale sau verticale.
Mozaic - Amestecul intr-un beton de pardoseala a unor agregate minerale, finisajul fiind efectuat prin slefuirea suprafetei materialului intarit.
Mozaic florentin - pardoseala realizata din sparturi de marmura de forma triunghiulara, inglobate intr-o masa de ciment colorat.
Mozaic roman - pardoseala realizata din fragmente de placi de forme, marimi si culori variate din pietre naturale sau din marmure, rosturile fiind umplute cu o masa de ciment colorat.
Mozaic venetian - compozitie decorativa de pardoseala sau murala, realizata din fragmente mici, diferit colorate, din marmura sau din alte pietre naturale colorate.
N
Nisa/Firida - Adancitura facuta in grosimea unui zid. Serveste la plasarea de dulapuri, radiatoare, obiecte ornamentale etc
Nit - Tija de metal (cilindrica) prevazuta cu un cap de diametru mai mare decat corpul, folosita la imbinarea pieselor metalice.
Nivelul apei freatice - Nivelul cel mai ridicat (adancimea cea mai mica) la care poate ajunge panza de apa subterana de suprafata. In fapt se ia in considerare ca nivel al apei freatice un nivel ceva mai ridicat, corespunzand nivelului maxim al capilaritatii continue.
O
Oblon - Dispozitiv format din panouri mobile din lemn sau din metal, cu care se asigura protectia ferestrelor impotriva luminii in exces si impotriva altor interventii exterioare, precum ploaie, zgomote etc.
Olane - Piese ceramice semi-cilindrice sau semi-tronconice, folosite la realizarea invelitorilor.
OSB - Oriented Strand Board - Panouri de diferite grosimi din lemn de diferinte esente (inclusiv moale) debitat in aschii subtiri (lungime pana la 12 cm, latime cca. 2 cm) tratat cu ceara, si supus presarii in anumite conditii de temperatura. Sunt panouri foarte rezistente la solicitari mecanice si umiditate.
P
PAF - Placa din Aschii lemnoase cu liant Fenolic -
PAL - Placi din Aschii de Lemn - se obtine din presarea resturilor de lemn tocate, in combinatie cu diversi adezivi. Palul melaminat se obtine prin lipirea unui film decorativ( furnir sintetic) pe palul simplu.
Palier/podest - Portiune orizontala pe parcursul unei scari, intre grupurile de trepte.
Pane - elemente de sarpanta pentru sprijin intermediar pentru capriori. Ele se afla la jumatatea distantei dintre cosoroaba si coama.
Parafrunzar - Dispozitiv din metal zincat sau plastic ce elimina riscul obturarii cu corpuri solide a sistemelor de scurgere a apei de ploaie.
Parapet - 1. Element de protectie situat la marginea unei terase, a unui balcon, a rampei unei scari etc. pentru a opri caderea in gol a celor care si-ar pierde echilibrul. 2. Portiunea de zidarie cuprinsa intre nivelul pardoselii si cel al solbancului unei ferestre sau vitrine.
Pasarela - Pod ingust pentru pietoni, construit peste o cale de comunicatie. Punte ingusta sau galerie acoperita care face legatura intre doua parti ale aceleiasi constructii sau intre doua constructii, pentru a permite circulatia, la inaltime, intre ele.
Pavaj - Amenajarea suprafetelor orizontale exterioare destinate circulatiei pietonale sau vehiculelor, cu blocuri sau placi din beton, piatra, lemn sau material ceramic, montate unele langa altele pe un pat de nisip sau mortar.
Pergola - Constructie usoara intr-un parc sau intr-o gradina, formata dintr-o retea de grinzi de lemn sustinute de siruri de coloane, de stalpi, pe care se intind plante agatatoare decorative.
Pervaz - Denumire data unor baghete de lemn, variat profilate, utilizate indeosebi la acoperirea rosturilor dintre elementele din lemn (pardoseli, ferestre, usi, mobilier inzidit) si peretii cu care acestea vin in contact.
PFL - Placi din Fibre de Lemn - se obtine din presarea fibrelor de lemn, in combinatie cu diversi adezivi si rasini.
Piatra de talie - Element pentru constructie, din piatra naturala, ce are cel putin 4 fete prelucrate.
Plan de incadrare in teritoriu - Plansa pe suport topografic vizat de Oficiul judetean de cadastru, geodezie si cartografie, intocmit la scarile 1:10.000, 1:5.000, 1:2.000 sau 1:1.000, dupa caz.
Plan de situatie - Plansa pe suport topografic vizat de Oficiul judetean de cadastru, geodezie si cartografie, intocmit la scarile 1:2.000, 1:1.000, 1:500 sau 1:100, dupa caz, prin care se precizeaza parcela cadastrala avuta in vedere, amplasarea tuturor constructiilor care se vor mentine, desfiinta sau construi, precum si cote si accese pietonale si carosabile, plantatii.
Plan urbanistic general (PUG) - Reglementare urbanistica ce se refera la o unitate teritorial-administrativa de baza (localitate urbana sau rurala) si are ca obiective principale: - optimizarea relatiilor localitatilor cu teritoriul lor administrativ si judetean; - valorificarea potentialului natural, economic si uman; - organizarea si dezvoltarea cailor de comunicatii; - stabilirea si delimitarea teritoriului intravilan; - stabilirea si delimitarea zonelor construibile
Plan urbanistic zonal (PUZ) - Reglementare urbanistica ce stabileste reguli specifice pentru o zona dintr-o localitate urbana sau rurala, compusa din mai multe parcele, acoperind toate functiunile: locuire, servicii, productie, circulatie, spatii verzi, institutii publice etc.
Plan urbanistic de detaliu (PUD) - Reglementare urbanistica avand rolul de aprofundare a prevederilor din PUG sau PUZ, corelate cu conditionarile din certificatul de urbanism (CU). Prin PUD se asigura conditiile de amplasare, dimensionare, conformare si servire edilitara, a unuia sau mai multor obiective, pe o parcela, in corelare cu functiunea predominanta si vecinatatile imediate.
Plasa sudata - Retea din bare de otel cu ochiuri patrate sau dreptunghiulare, sudate intre ele in punctele de incrucisare, destinate armarii elementelor din beton armat.
Plinta - 1. Element profilat, realizat din lemn, PVC, piatra, etc, situat la legatura peretilor cu pardoseala pentru a proteja finisajul peretilor in timpul operatiilor de intretinere a pardoselii. 2 Bloc paralelipipedic pe care se reazema o coloana sau un piedestal.
Pluta - Material usor si elastic, ce se obtine din scoarta arborelui de pluta si care, macinat si supus unui proces de expandare in autoclave, sta la baza mai multor produse utilizate in lucrari de izolatii acustice si termice, placi pentru pardoseli, iar pluta fin macinata este utilizata la fabricarea linoleum-ului.
Polistiren - Material termoplastic, folosit in constructii ca un material termoizolant de mare eficienta Polistiren expandat - polistiren in masa caruia, prin procedee diverse, s-au creat numerosi pori de foarte mici dimensiuni.
Polistiren extrudat - polistiren cu rezistenta mecanica sporita, a carui forma s-a obtinut prin procedeul de extrudare.
Procent de ocupare a terenului (POT) - exprima raportul dintre suprafata construita la sol si suprafata parcelei inmultit cu 100
Proiect pentru autorizatia de construire (PAC) - documentatia tehnica minima necesara pentru eliberarea autorizatiei de construire si constituita din parti ale proiectului tehnic (PT)
R
Rabit - Plasa de sarma de otel, cu ochiuri patrate sau poligonale, utilizata in constructii la armarea tencuielilor si sapelor de mortar sau ca suport pe care se aplica mortarul, cu care se realizeaza tavanele suspendate ori se acopera golurile practicate in zidaria peretilor pentru trecerea conductelor de instalatii.
Radiator - Denumire data mai multor tipuri de aparate incalzitoare actionand prin radiatie sau prin radiatie si convectie, apartinand unui sistem de incalzire centrala sau alimentat local cu energie electrica sau cu gaze combustibile.
Radier - Talpa de fundare continua ce primeste sarcinile mai multor elemente verticale de sustinere si care se poate intinde sub intreaga suprafata a unei constructii.
Rampa - 1. Portiune inclinata a unei scari. Termen echivalent: aripa de scara; 2. Dispozitiv de legatura intre caturile unei cladiri, realizat din planuri inclinate continue cu panta mica, utilizat indeosebi la cladiri al caror specific impune circulatia intre nivele a unor mijloace de transport prevazute cu roti: autotransportoare, paturi pe rotile si mese rulante in spitale, autovehicule in garaje etc.
Raport de expertiza - Lucrare care consemneaza constatarile expertului tehnic legate de obiectul expertizei pentru cunoasterea starii sale tehnice si recomanda solutii tehnice pentru remedierea defectiunilor constatate si/sau pentru realizarea proiectului de modificare.
Refractar - Material care rezista la temperaturi inalte fara a-si schimba structura, compozitia si caracterele (caramida refractara, argile refractare etc.)
Regie proprie - Executia unei constructii cu forte proprii, fara implicarea unor firme de specialitate. Codul constructiilor limiteaza drastic construirea in regie proprie punand conditii foarte dure constructorilor, chiar daca sunt persoane fizice (certificate de calitate, garantii etc.).
Risc seismic - Reprezinta probabilitatea ca o constructie sa nu reziste la un cutremur de un grad stabilit pe zone seismice, prin acte normative.
S
Sarpanta - structura pe care se sprijina acoperisul, poate fi realizata din lemn, metal sau beton armat.
Sarpanta trebuie sa reziste la vanturi puternice si la incarcari cu zapada.
Segregare - Pierderea omogenitatii amestecului de agregate la beton prin separarea partii fine (cca. 0-3) de cea medie (cca. 3-16) si de cea cu granulatie mare (>16). Apare cand betonul se toarna in cofraj de la inaltime prea mare sau nu se vibreaza corespunzator.
Sindrila - Material de invelitoare format din placi de lemn cu sectiune triunghiulara, prevazute cu ulucuri longitudinale pe canturile groase pentru a se imbina cu piesele alaturate. Sindrilele bituminoase sunt realizate pe baza de bitum, cu protectie din granule ceramizate sau folii metalice din cupru sau titan zinc.
Sol expansiv - Tip de sol cu proprietatea de a-si modifica volumul atunci cand se modifica cantitatea de apa continuta.
Solbanc - Element din metal, lemn, piatra (artificala sau naturala), din material plastic sau compozit, utilizat pentru finisarea partii inferioare a golurilor de fereastra in exterior.
Solidarizare - Actiunea de legare intre ele a unor piese, pentru a le face sa participe impreuna la preluarea si transmiterea eforturilor ca si cum ar forma o piesa unica; rezultatul acestei actiuni. In functie de materialele din care piesele sunt realizate, solidarizarea se poate face prin incleiere, sudatura, nituire, bulonare, batere in cuie, imbinare dulghereasca etc.
Spalet - Zona de zidarie care delimiteaza interiorul unui gol de usa sau fereastra. Tencuiala se realizeaza manual, dupa montarea tamplarie, de aceea este mai scumpa.
Stabilitate - Proprietatea unui obiect de constructie de a-si mentine pozitia sau de a reveni la pozitia initiala dupa ce a fost supus la eforturi majore (vant, seism etc.)
Streasina - Portiune a invelitorii scoasa in afara planului fatadei unei cladiri, cu scopul de a o apara de apele de ploaie si uneori de soare.
Studiu de fezabilitate - Analizeaza potentialul investitiei din punctul de vedere al utilizarii rationale si eficiente a resurselor financiare, umane si materiale si determina modul in care sunt satisfacute cerintele tehnice si economice impuse de sectorul de activitate al proiectului de investitii sau al afacerii.
Studiu geotehnic - Documentatie tehnica ce analizeaza stratificarea si proprietatile fizico-mecanice ale terenului, prezenta apei subterane, adancimea nivelului freatic, adancimea optima de fundare a constructiei, capacitatea portanta a solului, face precizari si recomandari de proiectare si executie. Subsol - Nivel al unei cladiri avand mai mult de jumatate din inaltimea sa sub nivelul trotuarului.
T
Tasare - Compactare a terenului.
Tencuiala - Denumire data stratului de mortar cu care se acopera, prin aplicare manuala sau mecanizat, in scop de protectie sau de infrumusetare, elementele de constructie ce nu trebuie sa ramana aparente.
Tencuiala uscata se realizeaza prin placarea tavanului si peretilor interiori cu paci din rigips.
Teracota - Denumire folosita pentru mai multe categorii de produse din pamanturi arse si in special pentru elementele din argila fuzibila glazurate destinate constructiei sobelor (cahle).
Terasa - 1. Suprafata orizontala deschisa, acoperita sau nu, amenajata in imediata apropiere a unei cladiri, ca anexa a acesteia, servind unei activitati sau pentru odihna si agrement. 2. Denumire data invelitorilor orizontale, circulabile sau nu. 3. Suprafata plana amenajata pe o ridicatura de teren, in parcuri sau in gradini. 4. Portiuni de trotuar in fata unei cafenele sau a unui restaurant, unde sunt asezate mese pentru consumatori. 5. Forma de relief cu aspect de treapta, provenita din ridicarea scoartei pamantului sau ca rezultat al eroziunii apelor in lungul unei ape curgatoare.
Teren bun de fundare - Solul ale carui caracteristici geofizice permit construirea
Topometrie - Subdomeniu al topografiei care are ca obiectiv intocmirea planurilor si hartilor.
Topografie - Ramura a tehnicii masuratorilor terestre care se ocupa cu masurari efectuate pe suprafete relativ mici care permit ca suprafata pamantului sa fie considerata ca plana.
Torcretare - Procedeu de punere in opera a mortarului si betonului, prin improscare cu aer comprimat prin ajutorul unei masini de torcretat.
Trasare - Operatia de marcare, pe teren, in cazul cladirilor, sau pe materialul de la care procesul tehnologic incepe, in cazul lucrarilor de atelier, a datelor geometrice (forme si dimensiuni) prevazute in proiect si care urmeaza sa fie respectate in cadrul procesului de executie.
U
Umflarea betonului - Marirea volumului unui element din beton in timpul prizei si al intaririi, provocata fie de prezenta in ciment a unor cantitati prea mari de substante care reactioneaza cu apa, rezultand astfel compusi expansivi, fie de marirea umiditatii betonului dupa intarire, umfland astfel gelurile. Umflarea betonului, ca si retragerea lui, pot duce la distrugerea elementului, daca aceste fenomene se manifesta cu intensitate mare.
Utilitati urbane - Servicii ale firmelor specializate care asigura transportul/ administrarea prin retele proprii ale resurselor energetice, ale fluidelor si ale altor materiale menajere/ tehnologice (energie electrica, apa, canalizare, energie termica, gaze naturale, materii si materiale menajere), precum si servicii de telefonie, transport urban si altele asemenea.
V
Vang - Grinda inclinata, dispusa in lungul rampelor scarilor, pentru a sustine treptele. Vangurile se pot afla de o parte si de alta a rampei, cuprinzand treptele intre ele numai intr-o singura parte sau, central, dedesubtul rampei.
Vata bazaltica - Produs anorganic obtinut prin tragerea topiturii de bazalt in fibre, prin centrifugare si amestecarea cu un liant. Se foloseste la termoizolatii, in componenta termosistemelor.
Vata de sticla - Fibre de sticla impaslite, cu aspect asemanator vatei ordinare, utilizata in lucrari de izolatii termice si fonice si in tratamentele acustice. Vata de sticla se livreaza in vrac sau montata in rogojini sau in alte saltele, pe suport de hartie sau de plasa de sarma.
Z
Zonificare - Organizarea si impartirea teritoriului unei localitati, in suprafete numite zone, cu functiuni diferentiate, care au drept scop sa asigure acestei localitati conditii optime din punct de vedere igienic, arhitectonic, gospodaresc si de circulatie. Factorii determinanti in zonificare sunt: marimea localitatii, importanta si caracterul ei, conditiile economice generale, cum si conditiile naturale ale terenului. Exemple: zone de locuit, zone industriale, zone plantate etc.