Valoarea unei proprietati imobiliare este data de pretul cert pe care un cumparator este dispus sa-l plateasca, la un moment dat, pentru a deveni noul proprietar.
La fel ca pentru produsul din raft, cumparatorul va dori cat mai mult, cat mai bun si cat mai ieftin, iar compromisul se va face pe criteriul cu cea mai mica valoare perceputa.
Pentru ca nu pretul de vanzare sa fie cel compromis, reteta stabilirii acestuia trebuie sa fie perfecta, iar cele 6 ingrediente care o compun analizate cu responsabilitate.
2 dintre elemente nu depind de tine si nu le poti schimba, celelalte 4 pot fi modificate astfel incat pretul obtinut sa fie maxim.
ZONA - nu poate fi schimbata
Pozitia proprietatii in localitate, in cartier, intr-o anumita zona, pe o anumita strada sau cu o vecinatate mai speciala, influenteaza semnificativ valoarea proprietatii.
Localizarea determina ca doua imobile cu caracteristici aproape identice sa se vanda la preturi diferite sau unul sa se vanda in trei zile, iar celalat in trei luni sau mai mult.
E important sa analizezi zona din perspectiva cumparatorului actual pentru care nu are nici o relevanta cum a fost sau ar putea fi candva, ce-ti place tie sau cu ce ai facut efortul sa te obisnuiesti.
Evaluatorul bancii va tine cont de zona la realizarea raportului de evaluare.
PIATA IMOBILIARA - nu poate fi schimbata
Conditiile pietei imobiliare la momentul vanzarii influenteaza dramatic pretul si tot ce poti face e sa le cunosti si, daca e posibil, sa le folosesti in avantajul tau.
Informeaza-te, cere ajutorul specialistilor, dar nu-ti arunca proprietatea in piata doar ca sa vezi ce se intampla.
Analiza pietei imobiliare e complexa si implica o multitudine de factori de care ar trebui sa tii cont: starea economiei, inflatia, anumite situatii politice sau sociale, politica BNR privind creditele ipotecare, volumul cererii pentru imobile ca al tau, numarul de proprietati similare la vanzare, perioada anului, etc
STAREA PROPRIETATII - poate fi imbunatatita sau nu
Detii un apartament din anii ‘80 fara nici un fel de imbunatatiri? Acoperisul casei a tot fost peticit in ultimii 10 ani si inca mai trece cate o picatura de apa cand ploua? Ai un spatiu cu igrasie? Vrei sa vinzi un teren cu balarii de 2m?
Esti dispus sa investesti pentru a imbunatati starea proprietatii sau sa ajustezi pretul?
Cumparatorul va adauga la pretul tau valoarea devizului de reparatii, care poate fi mult mai mare decat te-ar fi costat pe tine si va analiza daca merita investitia.
Evaluatorul bancii va penaliza pretul proprietatii daca constata o stare necorespunzatoare.
AMENAJAREA PENTRU VANZARE - poate fi realizata
Una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face un proprietar care vrea sa vanda este sa-si prezinte imobilul ‘asa cum este’ pentru ca ‘nu are nimic de ascuns’!
Cumparatorul nu e interesat sa stie cum traiesti si nici sa-ti vada lucrurile care nu mai au loc in dulap sau vasele murdare. Asa cum nimeni nu vrea sa-ti simta mirosul ‘natural’, nimeni nu se va simti atras de o casa in care miroase urat. Nu incerca sa-i arati panorama prin ferestre murdare si nici nu-l invita in balconul ticsit de lucruri. Iar daca-l poftesti in gradina ai grija sa nu calce in ‘cadoul’ lasat de catel.
Poti face schimbari mici, necostisitoare, cu efecte mari, chiar incredibile, asupra impresiei si, implicit, a valorii percepute de catre cumparator.
CONDITII DE VANZARE - pot fi schimbate daca e nevoie
Conditiile in care se va putea realiza tranzactia afecteaza valoarea imobilului, desi o mare parte dintre proprietari le minimalizeaza sau le ignora total.
Cu cat sunt mai putine conditii, cu atat vor fi mai multi potentiali cumparatori.
Cu cat stresul perceput de cumparator este mai mare, cu atat sansele de a primi o oferta sunt mai mici.
Pretul de vanzare nu va fi acelasi pentru o proprietate intabulata sau nu, disponibila imediat sau dupa 6 luni, la care se accepta diverse modalitati de plata sau doar cash.
PRETUL PROMOVAT - poate fi ajustat la conditiile pietei
Dupa ce ai ales cu responsabilitate ingredientele de mai sus, trebuie sa stabilesti pretul corect.
O proprietate scoasa la vanzare la pretul pietei se va vinde repede, in timp ce una supraevaluata nu face decat sa ajute la vanzarea celor evaluate corect.
Principalele erori pe care le-am intalnit in stabilirea pretului sunt: ‘pun un pret mai mare ca sa am de unde scadea/negocia’, ‘am nevoie de atatia bani ca sa pot cumpara mai departe’, ‘am auzit/vazut pe internet ca o proprietate ca a mea se vinde la…’, ‘daca un apartament semifinisat se vinde cu…, casa mea sigur face…’, ‘proprietatea mea e mai buna decat celelalte de pe internet’, ‘nu ma grabesc, poate cineva imi va oferi cat cer’, ‘cumparatorul sa faca o oferta si discutam’ si, cea mai rea dintre toate, ‘cer mai mult ca sa nu ma pacalesc’.
O proprietate valoreaza exact cat cineva ar fi dispus sa plateasca pentru ea. Altfel spus, orice proprietate se va vinde doar daca un cumparator va considera ca merita pretul cerut.
Cele mai mari sanse ca o proprietate sa se vanda sunt imediat ce iese in piata, in primele 2-3 saptamani, cu conditia sa atraga atentia cumparatorilor care deja au vazut alte proprietati similare, cunosc piata si sunt pregatiti sa faca o oferta.
Daca pretul este cu mult peste pretul pietei, nu numai ca nu va atrage atentia cumparatorilor seriosi, dar ii va determina sa decida cumpararea unei proprietati similare promovata la un pret corect.
In concluzie, o proprietate se va vinde in orice piata imobiliara, daca pretul cerut corespunde zonei, starii si amenajarii pentru vanzare, iar conditiile de vanzare sunt acceptabile.
Pentru mai multe informatii, contacteaza-ne!
Biroul nostru este specializat pentru a oferi proprietarilor servicii de asistenta imobiliara complete.
*Suntem de acord cu preluarea oricarui material din site cu conditia sa fie precizata sursa.