Increderea este definită de Dicționarul limbii române ca fiind acțiunea de a te încrede în cineva, în cinstea, sinceritatea, buna credință, spusele cuiva. Mai înseamnă și a te bizui pe cineva, a încredința cuiva viața, sănătatea, averea, reputația, libertatea, onoarea, siguranța ta sau a celor dragi.
Se spune despre încredere că se câștigă în 20 de ani și se pierde în 5 minute.
După cum se spune și că, dacă nu vrei să fii dezamăgit, să nu ai încredere în nimeni, nici măcar în cămașa ta.
Nu avem încredere în oameni fie pentru că nu-i cunoaștem, fie pentru că ajungem să-i cunoaștem.
Părinții ne învață să nu avem încredere în oricine pentru a ne proteja de suferință, societatea ne face să trăim suferința trădării și ne învață să fim atenți în cine avem încredere.
Și totuși, nu ne putem imagina o viață frumoasă fără a avea deloc încredere în semenii noștri.
Psihologii au identificat 7 trepte ale încrederii în oameni atunci când e vorba de a lua o decizie importantă.
- Oamenii cărora le încredințezi viața
Acesta e cel mai înalt nivel și aici sunt oamenii cărora le încredințezi viața, sănătatea, cele mai intime secrete. Chirurgul, anestezistul, pilotul avionului, instructorul de parașutism, duhovnicul tau.
- Consilierul tău personal
Nivelul profesioniștilor în care ai încredere pentru că știi că lucrează pentru tine. Te costă, dar știi că merită. Avocatul tău. Psihologul tău. Consilierul tău imobiliar.
- Prietenul tău cel mai bun/partenerul tău de viață
Omul cel mai drag, pe care te poți baza, cu care ai trecut prin multe și a fost tot timpul de partea ta. Ai încredere totală că-ți vrea binele, dar nu e întotdeauna calificat să-ți dea cel mai bun sfat.
- Cunoscuții și rudele
Majoritatea oamenilor cu care avem o relație bună intră aici. Nu ai încredere 100%, dar nici nu te aștepți să-ți facă rău. Dacă crezi că e bine să ai cât mai multe păreri, îi suni pe toți.
- Firma de încredere
Ai auzit despre o firmă că are o reputație bună în piață și speri că nu te va dezamăgi. Ai încredere că firma lucrează cu oameni în care poți avea încredere, dar în clipa în care unul singur dintre cei 100 de reprezentanți ai firmei te-a dezamăgit, îți pierzi încrederea în firmă.
- Profesioniștii anonimi
Necunoscul de serviciile căruia ai nevoie la un moment dat și care speri că e bun la ceea ce face. Stomatologul de la urgență. Instalatorul găsit pe internet. Consultantul de vânzări. Agentul imobiliar. Nu ai încredere aproape deloc, dar e mai bine decât fără. Dacă se dovedește a fi un bun specialist îl păstrezi și trece pe o altă treaptă de încredere.
- Necunoscuții
Pe ultima treaptă sunt cei de care te ferești, indiferent cum și în ce împrejurări te abordează, pentru că știi, instinctiv sau din experiențele anterioare, că vor să te folosească, să profite de tine. Vânzătorii de pe stradă. Cei care-ți trimit oferte nesolicitate. Șmecherii care îți propun o afacere.
Pentru că încrederea trebuie câștigată, dă-ne ocazia de a-ți dovedi că putem fi consilierul tău imobiliar de încredere.
Pentru mai multe informații, contactează-ne!
Biroul nostru este specializat pentru a oferi proprietarilor servicii de asistență imobiliară complete.
*Suntem de acord cu preluarea oricărui material din site cu condiția să fie precizată sursa.